Prototyypin Rakentaminen

http://terokarvinen.com/2017/prototyypin-rakentaminen-bus4tn007-8-w22

Aikaisemmilla Linux-kursseilla Tero mainitsi, että hän pitää kesällä kurssin jolla suunnitellaan ja rakennetaan oma robotti/prototyyppi. Minulla heräsi heti mielenkiinto ja päätin kesällä kerätä muutamat ylimääräiset opintopisteet ja samalla oppia jotain uutta ja mielenkiintoista!

Kurssi alkoi 29.6 maanantaina ja se jatkuu saman viikon perjantaille. Minulla ei ollut mitään aikaisempaa kokemusta robottien rakentamisesta. Kurssilla käytetään Arduino-nimistä alustaa ja ohjelmistoympäristöä. Arduino on hyvin yksinkertainen, koska siinä ei ole käyttöjärjestelmää vaan se ajaa vain sitä koodia mitä sille on kirjoitettu.

Maanantain aluksi Tero kertoi vähän perustietoa arduinosta ja kuinka se toimii. Kokeillime muutamia sensoreita ja vahvuksia ja kuinka ne toimivat. Lopuksi aloimme miettimään, että minkälaista projektia haluaisimme toteuttaa. Jotkut muut oppilaat olivat käyneet Teron toisen kurssion IoT laitteista, joissa oli käyty Arduinoa läpi ja se oli heille ennestään tuttu, heillä oli jo valmiita ideoita projekteista. Itse hain inspiraatiota netistä ja selasin projekteja, jotka näyttivät hauskoilta ja aloittelija voisi niissä onnistua.

Tiistai aamuna löysin hauskan projektin päätin tehdä siitä oman version, jossa hedelmä asetetaan laatikon päälle ja laatikosta nousee lippu jossa on kuva kyseisestä hedelmästä. Aloitin tutkimalla kuinka vastusmittari toimii, linkin mukainen kytkentä ei toiminut joten googlasin eri vastusmittarin valmistus ohjeet. Päivän päätteeksi sain mittarini toimimaan ja kokeilin yksinkertaisella mittauskoodilla eri vastuksia.

const int fruitSense = 0;
int fruitResistance, high = 0, low = 1023;

void setup(){
Serial.begin(115200);
}

void loop(){
fruitResistance = analogRead(fruitSense);
Serial.print("Resistance:");
Serial.print(fruitResistance);
Serial.print("\n");
delay(1000);
}

Keskiviikkona Tero aloitti kertomalla Servoista, jotka ovat siis pieniä moottoreita Arduinolle. Aloin ottamaan selvää miten servot toimivat. Pienellä koodinpätkällä testailin miten saan servot liikkumaan haluamaani kohtaan.

#include 

Servo myservo;  

void setup() {
myservo.attach(9);  
}
void loop() {
      myservo.attach(9);  
      delay(15);
      myservo.write(90);
      delay(1000); 
      myservo.detach();
      delay(1000);      
      
      myservo.attach(9); 
      delay(15);  
      myservo.write(180);
      delay(1000); 
      myservo.detach();
      delay(1000);                  
}

Yhdistin kaksi servoa minun vastusmittariini, kytkentä näyttää tältä.setup.png

Lisäsin myös vastusmittariini servojen koodit. Valmis koodi löytyy täältä. Lopuksi viellä aloin askartelemaan pahvilaatikkoa jonne saan viritettyä Arduinoni ja osani.

Torstaina viimeistelin laatikkoni ja laitoin kaikki paikalleen. Tarkistin viellä, että koodi toimii ja laitoin oikeat servot vastaamaan oikeaa hedelmää.

IMAG0245IMAG0246

Laatikon päällä on kaksi rautalankaa joiden päälle laitetaan hedelmä (tai kurkku) ja Arduino tunnistaa mikä hedelmä on kyseessä hedelmän vastuksen perusteella. Tämän jälkeen servot nostavat laatikon sisältä lipun ylös joka vastaa hedelmää laatikon päällä.

IMAG0247IMAG0248

Olen viellä todellakin aloittelija Arduinon käytössä. Teron luennoilta ja tätä projektia tehdessä opin paljon uutta Arduinon maailmasta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s