Palvelinten hallinta H2

http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-%E2%80%93-palvelinten-hallinta-ict4tn022-2-%E2%80%93-5-op-uusi-ops-loppukevat-2017-p2

a) Tee tämän kotitehtävän raportti GitHubiin MarkDownilla

b) Tee puppet-moduli, joka tekee asetukset jollekin komentorivi- tai graafisen käyttöliittymän ohjelmalle.

Klo 17.22 Aloitin tehtävän perus komennoilla alkuun “setxkbmap fi” jotta saan ääkkösen käyttöön. Ajoin myös perään “sudo apt-get update” komennon, jotta paketit ovat päivittyneet.

Klo 17.24 Tehtävä piti palauttaa GitHubiin MarkDown tiedostona joten päätin aloittaa kirjoittamaan markdown tiedostoa komennolla “nano h2.md”

Klo 17.26 Päätin nopeasti asentaa Gitin valmiiksi komennolla “sudo apt-get install git”

Klo 17.33 Kirjauduin GitHubiin ja tein sinne H2 repositoryn ja kopion linkin githubiin. Komennolla “git clone https://github.com/1600571/h2.git” kopion sen linuxisille ja siirsin jo valmiiksi tehdyn H2.md tiedoston uuteen Git kansiooni komennolla “cp /home/xubuntu/H2.md /home/xubuntu/h2/”

Klo 17.37 Nyt on aika asentaa puppet! “sudo apt-get install puppet”

Klo 17.45 Päätin tehdä puppetilla aliaksen vaikka date komennolle niinkuin tunnilla. Aloitin ensin tekemällä puppetin kansiohin alikansiot manifests ja templates. “cd /etc/puppet/modules/aliastesti/manifests” ja cd /etc/puppet/modules/aliastesti/templates”

Klo 17.48 Manifests kansioon pitä viellä tehdä init.pp tiedosto johon sisälle laitetaan seuraava koodinpätkä joka määrittelee mitä templatea puppet käyttää.

class aliastesti {

file {‘/etc/bash.bashrc’: content => template(‘aliastesti/bash.bashrc.erb’) }

}

Klo 17.57 Olin laittanut manifests ja templates kansiot väärään kohtaan puppetin kansioissa joten jouduin siirtelemään ne “aliastesti” nimisen kansion alle jossa ne kuuluivatkin olla. Säätämisen jälkeen siirryin “cd /etc/” kansioon ja avasin “nano bash.bashrc” tiedoston. Kirjoitin sinne ylös aliakseni “alias d=”date”” ja sen jälkeen kopion sen puppetin kansioon erb tiedostopäätteellä. “sudo cp /etc/bash.bashrc /etc/puppet/modules/aliastesti/templates/bash.bashrc.erb”

Klo 18.00 Lopuksi viellä ajoin “sudo puppet apply -e ‘class {“aliastesti”:}’

Klo 18.02 Avasin terminaalin uudestaan ja d kirjaimella sain date komennon toimimaan.

Klo 18.03 Sitten loppuun viellä palautus GitHubiin. Komennoilla “git add .” “git commit”. Commit komento ei onnistu ennenkuin olet määrrittänyt sähköpostisi ja nimesi. Tämä onnistuu komennoilla mitä git kertoo sinullet terminaalissa. Kun sähköposti ja nimi on kerrottu enään viellä “git pull” ja “git push”. Pushatessa se kysyy tunnuksiasi GitHubiin, kun ne syöttää on tiedosto uploadattu sinne!

Linkki GitHubiin,

https://github.com/1600571/h2/blob/master/H2.md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s