Palvelinten hallinta H1

http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-%E2%80%93-palvelinten-hallinta-ict4tn022-2-%E2%80%93-5-op-uusi-ops-loppukevat-2017-p2

a) Kaksi resurssia. Tee ja testaa moduli, joka käyttää ainakin kahta eri resurssia (esim. file ja package).

b) Katso video samasta aiheesta Puppetista ja toisesta vastaavasta järjestelmästä (esim. Salt) ja kirjoita niistä analyyttinen ja vertaileva kirjoitus.

a) Klo 16:43 Boottasin xubuntun livetikulta läppäriini. Olin Keskiviikkona kipeä joten jouduin tätä ennen etsimään puppetin käyttöohjeita netistä.

Klo 16:45 Ajan perus komennot “setxkbmap fi” ja sudo apt-get update” joilla, vaihdan komentorivin näppäimistön suomalaiseksi ja päivitän paketit. Asennan tämän jälkeen puppetin komennolla “sudo apt-get install puppet“.

Klo 16:55 Menin ensin puppetin kansioihin komennolla cd /etc/puppet/modules ja tein sinne kansion omalle moduulilleni sudo mkdir moduulitesti ja moduulitesti kansioon sisälle pitää tehdä viellä kansio manifesteille, joten komennot cd moduulitesti/ ja sudo mkdir manifests.

Klo 16.57 Manifests kansioon lisään init.pp tiedoston komennolla sudoedit /etc/puppet/modules/moduulitesti/manifests/init.pp.

Klo 17.05 Luokkalaiseni oli kertonut, että koodi ei toimi ilman osaa jossa lukee “allowcdrom => ‘true’,” joten laitoin sen sinne loppuun.

Screenshot_2017-04-04_14-08-34

Päätin asentaa lempitesti ohjelmani cowsayn, koska se on yksikertainen ja helppo käyttää.

Klo 17.13 Koodin jälkeen pitää viellä laittaa muutokset voimaan komennolla sudo puppet apply -e’class{moduulitesti:}’ ja sitten testaamaan toimiiko?

Screenshot_2017-04-04_14-11-08

Ja näyttää toimivan!

b) En tiennyt/päässyt IT PRO messuille joten päätin katso vertailu videon puppetista, chefistä, saltstackista ja ansiblesta.

Skaalautuvuus on kaikissa ohjelmissa loistava ja ei tuota ongelmia.

Asennuksen helppous: Puppet ja chef toimii master-agent periaatteella. Puppet/chef server asennetaan master laitteelle ja puppet/chef client asennetaan agentiksi asiakas laitteelle. Chef sovelluksessa on viellä extra workstation vaihtoehto jossa voi testata ensin asetukset ennenkuin niitä pusketaan eteenpäin. Saltstackissa on sama periaate mutta nimet ovat master ja minions. Ansible on näistä helpoin asentaa, siinä on vain master laite käytössä ja se käyttää ssh:ta asiakasyhteyksiin.

Saatavuus kaikissa on erittäin suuri saatavuus, jos joku serveri menee nurin on kaikissa sovelluksissa varaserverit valmiina varalle.

Hallinto puppet ja chef ovat aika vaativia koska ne käyttävät koodikieltä. Puppet käyttää omaa kieltään Puppet DSL ja chef käyttää Ruby DSL. Molemmissa asiakas ottaa asetukset serveriltä.  Saltstack ja Ansible ovat taas helpompia oppia ja hallita asetuksia. Näissä sovelluksissa taas serveri lähettää asetukset asiakas laitteille.

Yhteensopivuus kaikki näistä sovelluksista toimii myös windows laitteilla, mutta Master laite ja Ansiblessa serveri pitää olla Linux/Unix laitteella.

Lähteet:

http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-%E2%80%93-palvelinten-hallinta-ict4tn022-2-%E2%80%93-5-op-uusi-ops-loppukevat-2017-p2

http://terokarvinen.com/2013/hello-puppet-revisited-%E2%80%93-on-ubuntu-12-04-lts

https://www.puppetcookbook.com/posts/install-package.html

https://ykermorvant.wordpress.com/2017/04/03/h1-linux-server-management/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s